jakthundskola tallhed orsa valpkurs kleiner münsterländer tranulökarnas anke meyer jakthundsbutik dummies

Tranulökarnas Gjende fick sitt namn efter en stor norsk jägare (Jo Gjende) och båda två fick sina namn efter Gjendesjön i norska Jotunheimen, där vi vandrar varje år och bor i tält.


Tranulökarnas Gjende - träning från början

Under "träning från början" kommer jag att visa Gjendes väg till en fungerande jakthund.

Redan vid 3 veckor börjar jag med präglingen. Jag präglar valparna på alla sorters vilt.
Särskild viktigt är prägling på rovvilt.

Prägling på räv
Prägling på klövvilt

Prägling på fjädervilt

Vid samma ålder (3 veckor) börjar jag med prägling på visselpipa. Klick på följande bild för en video!


Klick på bild för en video!

Vid 8 veckor ska hundarna lära sig simma. När vädret tillåter brukar mina valpar simma i 6 veckors ålder. G-kullen hade otur med vädret. Här kommer en film av Gjendes första vattenapport i 8 veckors ålder:

Klick på bild för en film!

Även första apporten kan man få till direkt i början, på följande film är Gjende 8 veckor gammal: 

Klick på bild för en video!

9 veckor gammal -
första apport med vilt på land och i vatten:


Först kollar man hur mamman gör:


Sedan kan man själv:


I 9 veckors ålder hämtar Gjende allt som jag "tappar" på vägen utan kommando. Man tappar apporten när hunden är bakom och helst ser inte vad man gör. När hunden kommer förbi apporten ska den ta upp och hämta. Man forcerar apporten genom att springa bort och på slutet backa lite.
Jag ser till att alltid(!) få apporten i min hand!

Klick på bild för en video!
Klick på bild för en video!

9 veckor: träning av linförighet

Klick på bild för en liten film!

Gjende, 10 veckor: Även om vattnet är fortfarande kallt i maj med frostnätter hade vi första simturen med hela flocken. Att uppleva tillsammans tvetsar ihop!

Klick på bilden


I 11 veckors ålder apporterar Gjende ALLT på land och i vatten: olika dummys, vilt och alla grejer jag "tappar".
Titta hela vattenfilmen - den är rolig!!

Klick för en video!


11 veckor: Första blodspår efter metoden att VISA blod. Funkade fantastiskt!

Video visar andra blodspår i 12 veckors ålder. Hon jobbade spåret 3,5 dagar efter valpträningen, där spåret gjords, alltså en liggtid av 84 timmar!!!


Klick på bild för en video!

Gjende, 11 veckor, VGP-moment: Räv över hinder

Klick på bild!

Gjende, precis 12 veckor idag: första apport efter sök - först i skogen, sedan på fältet.

Klick på bilden
Klick på bilden!

Gjende 12 veckor, apport över diken:

Klick på bilden!

Klick på bild för en video!

Klick på bild för en video!

Klick på bild för en video


Klick på bild för en film

Klick på bild!
Klick på bild!

Vid 3 månaders ålder kan valpen redan "sitt" vid avlämning.
Gjende, 3,5 månaderPå tyska säger man: "Erst Beziehung, dann Erziehung". Jag skulle säga båda är lika viktiga. Relation och uppfostring. Men det är inget fel att spendera ett par dagar i naturen och tälta med valpen. En stor upplevelse för en ung hund.Nu är det dags för hundens tandbyte och jag ska pausera med apportträningen till alla nya tänder är på plats eller minst till alla gamla har ramlat ut. En liten test efter semester kunde jag inte låta bli. 80m rävsläp funkar lika bra som innan resan.

Gjendes första jaktsäsong. Hon följer så klart med på skogsfågeljakt och vaktjakt på klövvilt.

Efter 3 veckors jakt söker och apporterar Gjende (snart 6 månader) redan som en stor jakthund. Nu saknas bara erfarenheter, men de kommer med varje jaktdag. En glädje att vara i skogen med hunden och se hennes utveckling.Ett kvantsprång för mig idag: första jakten med båda hundarna tillsammans. Lilla Krabaten har nu jagats in och får nu lära sig av den stora. Hittills har jag haft den lilla ensam med mig så att hon kunde lära känna allt i lugn och ro, utan att bara springa efter sin mamma och irritera henne och lika viktigt att hon lärde sig att hålla kontakten med mig, som hon nu behärskar perfekt. Idag debuterade jag med båda hundarna tillsammans och jag blev jätteglad. Båda hundarna jagade i sin egen takt. Gjendes jaktstil kan kallas "turbo-stil", medan Antonias jaktstil kan kallas "effektiv kvalitetsstil". Den lilla, som är väldigt modig och självsäker för sina unga 6 månader, lär sig nu av Antonia att söka lite närmare. För det mesta skickar man unga hundar med äldre för att forcera att de söker längre ut. Här är det tvärtom. Den lilla söker redan lite för långt ut efter min smak, vilket korrigeras genom jakt tillsammans med Antonia, som vet exakt vad jag vill. Det var väldigt spännande och underbart att se båda hundarna jaga samtidigt och i harmoni. Eftersom jag jagar mycket oftare än husse kan jag nu gå på jakt igen, oavsett om husse jagar samtidigt med Antonia eller inte, så som jag brukade göra förut med Nele och Antonia. Den lite annorlunda ”valpjakttiden” är äntligen över. HÄRLIGT!


I 6 månaders ålder är det dags för "down"!

Håll fast!!

Mycket viktigt: jakt, jakt, jakt!!!
Mycket viktigt: jakt, jakt, jakt!!!Gjendes första rådjur

Steg 1 : Direkt mot strypen (bra anlag)

Steg 2 : Försök att apportera (enligt apportträning )
 

Klick på bild för en liten film!!

Klick på bild för en liten film!!

Äntligen! Varje jaktdag väntar jag med spänning på en hare, men vi har inte träffat någon än. Vi har så få hare i våra jaktområden. Men i dag!!!! Strax innan slutet hör jag ett genomträngande ljud från Gjende. Först typiskt högt och ljust i upptag (siktskall), sedan stack hon iväg med monotont, konstant skall (spårskall). Plötsligt ljusare och mycket intensivt, alltså upptag igen (siktskall). Sedan återigen monotont, konstant, men mycket bra att höra på distans (spårskall). Jag tittar på min GPS. 400m, 600m, 800m och efter 940m i en båge tillbaka mot mig, fram till nästan 300m, hela tiden bra skall. Nu fick jag även förhoppningen att ekipaget kommer tillbaka och var redo att skjuta, men efter drygt 1500 hundmeter vände hon och sprang tillbaka i sitt eget spår. Betyder att avståndet först blev större igen, men sedan närmade hon sig. Jag tycker att 1500m är mycket för långt, men vi befann oss i ett säkert område och att höra hennes underbara skall för första gången och så pass länge och tydligt var det absolut värt. Jag har redan fått fina rapporter om skall från några av hennes syskon - nu vet jag säkert att även Gjende har spårskall.


Som vanligt var Gjende och Antonia med på vaktjakt. Gjende har redan lärt sig att bete sig lugnt på pass. Resultatet är att jakten blir framgångsrik och hon fick i 7 månaders ålder vara med när det skötts ett rådjur. Antonia avfångade djuret, Gjende var med och lärde sig hur mamma gör. Värdefulla erfarenheter för en ung hund...Har man en kraftig unghund, kan man i 9-10 månaders ålder sakta öka apportvikten. Så klart succesivt och regelbundet! Gjende kan nu lätt bära 2-3 kg över längre sträck och även 3-4 kg över kortare distanser.  

Nu är Gjende 10 månader och har blivit en fullvärdig liten jakthund. Hon använder näsan fantastiskt, hittar allt vilt, även på längre distans, försöker stöta/driva mot jägaren, jagar med skall på sikt och på löpan, apporterar väldigt fint, följer viltet lite för långt, men kommer raskt tillbaka till föraren, går väldigt fint fot utan koppel och kan alltså redan vara löst under pyrschjakt. Gjende ståndskallar fint och fungerar redan som trädskallare, som alla mina hundar. Hon är en dröm på vaktjakt: absolut lugn och still. Vilken liten tjej - jag är mycket nöjd och lyckligt över min lilla jaktkompis.  

I ettårsåldern är det dags för äkta tunga räven om man är väl tränad. Hon kämpar, men kommer fram med den. Härligt!!!